DIAGNOSZTIKA

Állapotfelmérés

Vizsgálat során felmérem fogai, ínye, a környező lágyrészek, a szájüreg illetve az szájon kívüli területek állapotát. Ez segít a pontos diagnózis felállításában, ami lehetővé teszi az Ön számára megfelelő kezelés kiválasztását.

Röntgendiagnosztika

A fogászati röntgen nélkülözhetetlen szerepet játszik a pontos diagnosztikai meghatározásban, a rejtett elváltozások feltárásában.

Ilyenek lehetnek:

  • a fogak egymás felé tekintő felszínén megindult szuvasodási folyamatok,
  • régi fogtömés alatti szuvasodás – ún. secunder caries,
  • fogágybetegségek során kialakuló mély gyulladásos reakciók,
  • a csont sorvadása következtében kialakuló csonttasakok,
  • egy nem tökéletes gyökértömés következtében kialakult krónikus gyulladásos góc a fog gyökerének a csúcsa körül,
  • különböző szájüregi cisztás elváltozások.

Rákszűrés

A fogászati ellenőrzés során, egyben daganatos szűrővizsgálatot is elvégzem. Az idejében észlelt betegség kezelésével növeljük a gyógyulás esélyét. A fogászati kontroll vizsgálatot , szűrővizsgálatot, szájhigiéniai kezelést évenként javaslom ismételni egészsége megtartása érdekében.

Kezelési terv

A vizsgálat és az állapotfelmérést követően, a röntgenfelvételek ismeretében elkészítem az Ön kezelési tervét. A kezelési terv elkészítése ingyenes, melynek során átbeszéljük a kezelési lehetőségeket.

Árajánlat

A kezelési terv tartalmazza a javasolt beavatkozások lépéseit, ütemezését és ezek várható költségeit. A kezelést az ajánlat részletes megbeszélése és elfogadása után kezdjük.

SZÁJHIGIÉNIA

Étkezés után az ételmaradék lerakódhat a fog felszínén, ezt nevezzük lepedéknek, plakknak. A fogkő a fogakon található lepedék elmeszesedésével jön létre a nyál segítségével, amely így megkeményedik, fogkővé válik.
A rendszeres szájhigiéniai kezelés kiemelten fontos, mivel a fogkő kitűnő helyet biztosít a baktériumoknak, számos további szájüregi megbetegedést, többek között fogínygyulladást, fogágy-gyulladást, fogínyvérzést és végül a fogágy pusztulását, és az egészséges fogak kilazulását okozhatja.

Egy teljes körű szájhigiénia kezelés alatt eltávolítom az íny feletti látható és az íny alatti fogköveket is.
A nikotin, kávé, tea és a vörösbor is hozzájárul a fogak elszíneződéséhez, ezért a rendszeres szájhigiéniai kezelést esztétikai szempontból is javaslom.

ESZTÉTIKAI FOGÁSZAT

Az esztétikai fogászati kezelésekkel célom a páciens fogazatának legesztétikusabb helyreállítása.

Fogfehérítés

Korszerű, biztonságos, hatékony fogfehérítési eljárást alkalmazok rendelőmben. Az elszíneződött fogak kifehérítése mára a mindennapos igények közé tartozik. A fogfehérítés teljesen biztonságos kozmetikai beavatkozás, köszönhetően a gyorsan fejlődő technológiáknak. A tartósság és biztonság a korszerű fogfehérítés alapfeltétele.

Fogszínű fényre kötő tömések

A különböző árnyalatok rétegenként kerülnek fel a fog felszínére. A legújabb tömőanyagok egy-egy fogszín kialakításához több árnyalat egyidejű felhasználását teszik lehetővé.
Legbelülre a fog keményszöveteinek színéhez hasonló anyagot, kifele haladva pedig egyre fény áteresztőbb rétegeket használok. A legfelső réteg, mely a zománc színét utánozza áttetsző, épp úgy mint a valódi zománc anyaga. Így hozom létre az eredeti fog színéhe illeszkedő tömést, vagy fogfelépítést.

Porcelán héjak

A teljes porcelán héj ideális választás a kisebb formai hibák, elszíneződések, esztétikai hibák elrejtésére. Előnye az, hogy mindehhez nem kell eltávolítani az értékes foganyagot, csak a fog felszínét kell megmunkálni.

Inlay-ek

A porcelánból készült Inlay a fogszínű tömések alternatívái, melyeket a fogtechnikai labor készít, és a rendelőben egy úgynevezett adhezív módszerrel lesznek rögzítve, tökéletes esztétikai hatást nyújtva.

Fémmentes kerámia koronák

A teljes porcelán korona a modern esztétikai fogászat eredménye. A hagyományos koronákkal szemben, a teljes porcelán koronák egyáltalán nem tartalmaznak fém vázat.A fémváz nélkül készített porcelán koronák a legjobb választásnak bizonyulnak esztétikai szempontokat figyelembe véve. Harmonikusan illeszkednek az eredeti fogsorba, mivel a fény szabadon halad át a porcelán rétegein, nem ütközik fémbe, amely a hagyományos koronák esetén láthatóan rontotta a koronák áttetszőségét.

KONZERVÁLÓ KEZELÉSEK

A konzerváló fogászat célja a fogak megtartása, illetve megmentésüket jelentő kezelések. Ide tartozik a fájdalomkezelés, a tömések elkészítése, vagy a gyökérkezelések.

Tömések

A tömések célja a fogak szuvasodásának ellátása. A fogak tömése esztétikus fényre kötő kompozit tömőanyagokkal végzem. Ezeknek nagyon kedvező esztétikai tulajdonságuk van, tartósságuk és kopásállóságuk az amalgám tömésekéhez hasonló.

Gyökérkezelések

A gyökérkezelések kifejezetten a fogak megmentésére irányuló kezelések. A gyökérkezelés a fogszuvasodás, fogbél gyulladás előrehaladott formáiban az egyetlen lehetőség a fogak szájban tartására. Ilyenkor az egyetlen megoldás a fog megmentésére a beteg, illetve elhalt fogideg eltávolítása és tisztítás, fertőtlenítés utáni gyökértöméssel való ellátás.
A mai eszközökkel és technikákkal lehetővé válik az egészen komplikált gyökércsatorna rendszerek (pl. a hátsó rágófogak) gyökérkezelése is. Munkám során a legkorszerűbb eszközöket használom, pl. a gyökér hossz bemérésére használt Apex-locatort, így jó néhány röntgenfelvétellel járó sugárterhelés szükségtelenné válik. Ezek a kezelések szinte teljesen fájdalommentesen végezhetőek, ezt támasztják alá pácienseim visszajelzései is.

FIX PÓTLÁSOK

Korona

A korona olyan rögzített fogpótlás, amely beborítja a fog klinikai koronájának megfelelően előkészített felszíneit. Készülhet a metszőfogak éli részének letörésekor, elszíneződött fog korrekciójánál, vagy ha fogszuvasodás vagy sérülés miatt olyan kevés fogszövet maradt ép, hogy a fogat töméssel, betéttel helyreállítani nem lehet A koronák anyaguk szerint lehetnek: fémkerámia, teljes kerámia, ideiglenes pótlásként akrilát (műanyag). A fémkerámia koronák ellenálló képességét a fémváz adja, élethű esztétikájukat a fogszínű leplező kerámiaréteg biztosítja. A fémmentes teljes kerámia rendszerek a természetes fogak esztétikáját még élethűbben visszaadni képesek.

Híd

Hiányzó fog esetén, rendszerint a hiányt határoló két fogra korona kerül, a hiányzó fogak pótlására hídtagok kerülnek. A híd készítésének feltétele, hogy megfelelő számú, elhelyezkedésű és rögzítettségű maradékfog, ún. pillérfog álljon rendelkezésre. A híd rögzítésére szükség van pillérekre (maradék fogakra, gyökerekre vagy implantátumokra). A szájban csak annyi helyet foglalnak el, mint a természetes fogak. Elkészítésekor a pillérfogakat lecsiszoljuk, és az így előkészített csonkokra becementezett koronákkal rögzül a híd.

TELJES, VAGY RÉSZLEGES KIVEHETŐ PÓTLÁSOK

A kivehető pótlás a meglevő fogakhoz és a nyálkahártyához oly módon rögzül, ami a páciens számára könnyen eltávolítható.

Részleges

Ha az alsó vagy felső állcsontjában még van néhány eredeti fog vagy foggyökér, amire korona vagy csapos fog építhető, részleges kivehető pótlások készülnek. Részleges lemezes pótlás esetén a megmaradt fogakra készített híd elősegíti fogpótlás stabilitását.
A koronákkal kombinált fogpótlás anyaga porcelán, fém és műanyag kombinációja. A fogsor a koronákhoz ún. rejtett elhorgonyzással kapcsolódik. Előnye, hogy a kivehető rész teljesen esztétikusan és stabilan rögzíthető. Könnyű hozzászokni, nem zavarja az ízérzékelést.

Teljes

A teljes protézis kivehető fogpótlás. Akkor készítjük, ha a páciensnek egyetlen foga sincs már. A felső protézisek rögzítettsége általában kedvezőbb, mivel a nagyobb felület kedvez a vákuum általi tapadás létrehozásához. Az alsó protézisek rögzítése sokkal kedvezőtlenebb, és általában több probléma is adódik velük. Lehetséges megoldás lehet, az alsó fogsorok kettő vagy négy implantátummal történő stabilizálása.
A protézis alaplemeze speciális, az íny színéhez hasonló műanyagból készül. Ez a rész illeszkedik pontosan a nyálkahártyára és biztosítja a fogsor stabilitását. Az alaplemezre műfogak kerülnek, amelyek gyakran szebbek lehetnek, mint a természetes fogak. Ezek a választható színű és formájú műfogak biztosítják az esztétikus megjelenést és a rágóképességet.

IMPLANTOLÓGIA

Előbb vagy utóbb mindannyiunknak be kell látni: akármelyik fogunkat elveszíthetjük. Ennek több oka is lehet, pótlásukról azonban mindenképpen gondoskodnunk kell.

Az implantológia a modern fogászat azon szakterülete, amely a foghiányok pótlásának legkorszerűbb megoldását jelenti. A fogbeültetés az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül a magas szintű technikáknak köszönhetően, így egyre többen veszik igénybe. Az implantáció nagy előnye a hagyományos fogpótlásokkal szemben többek között az, hogy nem szükséges az ép fogak lecsiszolása, mozgó protézisek rögzítése jelentősen javítható, és hogy teljes foghiány esetében is készíthető rögzített fogpótlás.

Hogyan történik a beültetés?

Az alapos betegvizsgálat a részletes tájékoztatás és tervezés után, a kiválasztott implantátumok helyi érzéstelenítéssel ínymetszés után az állcsontba készített furatba kerülnek. A beavatkozás a páciens számára csak egy fog, vagy egy gyökér eltávolításával azonos megterhelést jelent. A műtétet végző orvosnak viszont speciális felszereltséggel, felkészültséggel, és fokozottan steril körülményekkel kell rendelkeznie. A seb néhány nap alatt gyógyul, és a 7-10. napon a varratok eltávolításra kerülnek. A végleges fogpótlás 3-4 hónap múlva készíthető el.

FOGSEBÉSZET

Fogsebészeti kezelésre, műtétre lehet szükség betört illetve visszamaradt foggyökerek, rendellenes helyzetben vagy rossz állapotban lévő bölcsességfogak eltávolításakor, különböző szájüregi tályogok, gyulladások, ciszták esetében.

Szájsebészeti kezelések teljesen fájdalommentesen elvégezhetőek a mai érzéstelenítési anyagoknak , sebészeti eszközöknek és technikáknak köszönhetően. Rendelőmben minden rendelkezésre áll, ami a gondos előkészülethez szükséges egy ilyen beavatkozásnál. Nagyfokú sterilitás, ami a környezetet és a használt műszereket illeti.